Ce trebuie sa stim despre pompe de caldura cu absorbtie?
In momentul in care vine vorba despre alegerea echipamentelor pentru a incalzi si raci casa, proprietarii se pot orienta spre pompe de caldura cu absorbtie.
Aceste echipamente reprezinta fara doar si poate, cea mai eficienta solutie (si moderna) pentru a satisface nevoile de incalzire si racire a locuintei. Pompele de caldura pot sa ofere o serie de beneficii semnificative, cum ar fi impactul ecologic redus, economii financiare, eficienta energetica, etc.
Acesta este motivul pentru care multi proprietari se orienteaza spre astfel de echipamente. In continuare veti putea descoperi mai multe informatii interesante referitoare la pompele de caldura cu absorbtie.
Pompe de caldura cu absorbtie
Pompele de caldura cu absorbtie sunt, in esenta, pompe de caldura cu sursa de aer. Important de mentionat este ca acestea sunt alimentate nu de electricitate, ci de o sursa de caldura. Pot fi folosite surse cum ar fi gazul natural, propanul, apa incalzita cu solar sau apa incalzita geotermal.
Dat fiind faptul ca gazul natural este cea mai comuna sursa de caldura pentru pompele de caldura cu absorbtie, aceste echipamente mai sunt denumite si pompe de caldura pe gaz. Exista de asemenea, racitoare cu absorbtie (sau pe gaz) disponibile care functioneaza pe acelasi principiu.
Pompele de caldura rezidentiale cu absorbtie folosesc un ciclu de absorbtie amoniac-apa pentru a asigura incalzirea si racirea.
La fel ca intr-o pompa de caldura standard, agentul frigorific (in acest caz, amoniacul) este condensat intr-o bobina pentru a-si elibera caldura. Apoi presiunea acestuia este redusa si agentul frigorific este evaporat pentru a absorbi caldura.
Daca sistemul absoarbe caldura din interiorul casei dvs., asigura racirea; daca elibereaza caldura in interiorul casei tale, asigura incalzirea.
Caracteristici ale pompelor de caldura cu absorbtie
Diferenta dintre pompele de caldura cu absorbtie este ca presiunea amoniacului evaporat nu este crescuta de un compresor.
In schimb, amoniacul este absorbit in apa, unde o pompa de putere relativ mica poate apoi pompa solutia la o presiune mai mare. Problema este apoi eliminarea amoniacului din apa si aici intervine sursa de caldura. Caldura fierbe in esenta amoniacul din apa, pornind din nou ciclul.
O componenta cheie a unitatilor aflate in prezent pe piata este tehnologia generatorului de absorbtie a schimbatorului de caldura sau GAX. Acesta creste eficienta unitatii prin recuperarea caldurii care este eliberata atunci cand amoniacul este absorbit in apa. Alte inovatii includ separarea vaporilor de inalta eficienta, debitele variabile de amoniac si arderea gazelor naturale cu emisii scazute si capacitate variabila.
In ciuda faptului ca sunt utilizate in principal in medii industriale sau comerciale, aceste pompe de caldura sunt acum disponibile comercial pentru casele rezidentiale mari. Este important de precizat faptul ca sistemele de racire rezidentiale de 5 tone disponibile in prezent sunt adecvate numai pentru case de o scara de 4.000 de metri patrati sau mai mult.
Preturi avantajoase
Racitoarele cu absorbtie si pompele de caldura au de obicei sens numai in casele fara sursa de energie electrica, dar au un avantaj suplimentar prin faptul ca pot folosi orice sursa de caldura. Amintim aici inclusiv energia solara, apa calda geotermala sau alte surse de caldura.
De asemenea, sunt adaptabile sistemelor zonate, in care diferite parti ale casei sunt pastrate la temperaturi diferite.
Eficienta racitoarelor si pompelor de caldura cu absorbtie pe sursa de aer este indicata de coeficientul lor de performanta (COP). COP este raportul dintre caldura eliminata (pentru racire) sau caldura furnizata (pentru incalzire) in Btu per Btu de energie introdusa.