Totul despre cornise si utilizarile lor
Atunci cand vine vorba despre cornise, acestea sunt elemente esentiale in arhitectura clasica si contemporana, care ofera un plus de rafinament si eleganta fiecarui proiect.
Se stie ca aceste elemente au origini stravechi, ina sunt o parte integranta a designului structural.
Utilizarea corniselor este deosebit de importanta dat fiind faptul ca le confera cladirilor un aspect distinctiv si atragator. In acest articol, vom discuta despre ceea ce sunt cornisele, despre rolul pe care acestea il au in arhitectura si despre motivele pentru care sunt atat de larg utilizate.
Cornise: Prezentare pe scurt
Asadar, cornisele reprezinta elemente decorative sau functionale pe care le regasim de obicei in partea superioara a unei cladiri. Acestea in general acopera jonctiunea dintre perete si acoperis sau intre perete si tavan.
Foarte important este de precizat faptul ca aceste elemente pot varia in dimensiune, forma si stil. Cei interesati de o asemenea achizitie, pot gasi pe piata cornise subtiri si discrete dar si diverse cornise masive si elaborate.
Astfel, fiecare isi alege elementele potrivite in functie de preferinte si buget, dar si in functie de proiectul demarat.
Rolul corniselor in arhitectura
Este important sa discutam putin si despre ce rol au acestea in arhitectura. Acesta este subiectul nostru de discutie in continuare, pana la finalul articolului.
1. Rol estetic
Una dintre cele mai evidente functii ale corniselor este fara doar si poate, aceea de a oferi un aspect estetic placut cladirii. Cornisele pot fi sculptate sau ornamentate in diverse moduri, astfel incat sa se poata adauga orice detaliu si frumusete fatadei cladirii.
2. Protectie impotriva intemperiilor
Cornisele sunt de asemenea elemente deosebit de importante dat fiind faptul ca ajuta la protejarea peretilor si a structurii cladirii impotriva efectelor negative ale intemperiilor.
Practic, protejeaza impotriva unor factori precum ploaia, zapada sau caldura excesiva. Cornisele sunt atat de eficiente si pentruca nu permit acumularea de apa pe pereti si ajuta la drenarea acesteia departe de suprafata cladirii.
3. Definirea liniilor arhitecturale
Cornisele sunt elemente de decor si nu numai, deosebit de importante. Acestea pot fi utilizate printre altele si pentru a defini liniile arhitecturale ale unei cladiri, avand asadar o mare contributie la conturarea profilului cladirii si la scoaterea in evidenta a caracteristiclor sale distinctive.
4. Ascunderea elementelor tehnice
Exista situatii in care este nevoie de cornise pentru a ascunde elemente tehnice, cum ar fi sistemele de ventilatie sau cablurile electrice, oferind in acelasi timp un aspect curat si ordonat.
Utilizarile corniselor in diferite tipuri de constructii
Atunci cand vine vorba despre utilizarea unor cornise, trebuie precizat ca exista mai multe situatii in care acestea pot fi necesare. De exemplu, poate fi nevoie de utilizarea corniselor in arhitectura rezidentiala, unde in general sunt folosite ca sa adauge un aspect sofisticat si elegant fatadei unei cladiri.
Acestea se pot amplasa in jurul ferestrelor dar si pe pe marginile acoperisului sau la intersectiile dintre diferite niveluri ale casei.
Se pot folosi de asemenea cornise si in cladirile comerciale. Aici sunt folosite cu scopul de a atrage atentia asupra afacerii si pentru a conferi cladirii un aspect distinctiv si memorabil.
Cornisele folosite in acest sens pot fi personalizate, astfel incat sa se potriveasca cu identitatea vizuala a brandului. Sau mai pot fi de asemenea utilizate si cu scopul de a se integra in tema generala a cladirii.